RSS

Davindi, zoeken zonder zorgen.

11 Jun

Laatst had ik nog zo’n gesprekje. Weer over de zoekterm ‘poes’ en wat voor gekke plaatjes je dan wel niet kan vinden als je zoekt met Google. De angst dat leerlingen op de basisschool zulke plaatjes tegenkomen, terwijl ze heel onschuldig zoeken naar een huisdier is groot en wordt gedeeld door velen leerkrachten.

Wat is Davindi?
Davindi is een nieuwe zoekmachine gemaakt vanuit Kennisnet. Alleen de site al maakte mij behoorlijk nieuwsgierig en enthousiast.
Davindi is echt bedoeld om zaken op te zoeken die je, als leerling, op school wel eens goed zou kunnen gebruiken. Het maakt namelijk gebruik van een speciaal samengestelde onderwijscollectie van webpagina’s. Ofwel, je krijgt te zien wat je zoekt en niet zomaar iets heel anders.
Op de site wordt er ook het volgende gemeld:
“Davindi is de collectie van bronnen voor het basisonderwijs op het internet. Deze bronnen hebben wij zorgvuldig geselecteerd door een redactie van docenten. Davindi is een initiatief van Kennisnet.”
Leo da Vindi helpt de kinderen te zoeken!

Waarom Davindi en niet een andere zoekmachine?
“Davindi is een zoekmachine van Kennisnet voor het basisonderwijs. Het unieke aan deze zoekmachine is dat deze zoekt in een speciaal samengestelde onderwijscollectie van webpagina’s. De Davindicollectie wordt samengesteld door een redactie. De redactie verzamelt de websites, beoordeelt de kwaliteit en rubriceert de pagina’s. Dat betekent dat er geen zaken als sex, geweld en racistische uitlatingen te vinden zijn. Naast de eigen collectie doorzoekt Davindi ook collecties als het Nationaal Archief, Teleblik en andere toonaangevende collecties binnen Nederland.

Davindi is minder geschikt voor leerkrachten die lesmateriaal zoeken. Daarvoor verwijzen we graag naar Wikiwijs, de website voor lesmateriaal.
De zoekmachine is dus zeer geschikt voor leerlingen om te gebruiken in het onderwijs voor het maken van werkstuk of het voorbereiden van een les.”

Op de site onder andere ook: de populairste zoektermen, ‘vind alles over ….’, ‘wist je datjes’ en ‘een beetje hulp nodig’ (het maken van werkstukken, hoe zoek ik met Davindi en ik kan niks vinden).
Deze site is ook al vanaf groep 3 goed inzetbaar voor de leerlingen om hem zelfstandig te gebruiken.

Ik gok op een verademing bij de leerkrachten;)

Advertenties
 
Een reactie plaatsen

Geplaatst door op 11 juni 2012 in Tools van de minor KLM

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: