RSS

Samen weet je meer.

14 Jun

Samenwerking. Je hoort er veel over en iedereen begrijpt wel wat het begrip inhoudt, maar toch kan je ook samenwerken echt nog een stuk effectiever inzetten.

COCREATIE. Een woord waarbij ik gisteren nog dacht: “co wat?”Deze wordle geeft het al aan. Je probeert, bewust zijnde van het feit dat je samenwerkt, een open houding te hebben en ideeën uit te wisselen. Er staan geen muren in de weg, er wordt niemand uitgelachen. Het ene idee brengt iemand anders juist weer op een ander idee (Saskia Dellevoet).
Met een bonk vertrouwen en optimisme kom je met jou groep vast verder dan dat jij alleen zou komen!

Om je maar een idee te geven, ook Senseo en Libelle zijn samen bezig geweest met co-creatieEn hoe nu cocreëren met ICT?
Men neemt bijvoorbeeld het TPACK model. In een vorige blog van mij schrijf ik uitgebreid over TPACK, voor als mensen hier nog niet van gehoord hebben. Je hebt een vak en ook al je kennis daarover, maar je wilt dit sterker maken d.m.v. gebruik van ICT. Nu kun je co-creatie mooi inschakelen om daar eens lekker ideeën over uit te wisselen. Zo hebben wij het zelf tijdens de minor ook mogen doen.
Saskia van Dellevoet gaf ons de opdracht om een lesidee te verzinnen wat mooi aansluit op de foto’s van de moeders die over een tijd in Tilburg te zien zijn. Twee aan twee gingen we aan de slag om mooie ideeën te bedenken. Wij van de minor KLM wilden er wel kijken of ICT een mooie aanvulling kon zijn op ons lesidee. Er kwamen echt hele mooie lesideeën uit die nu straks gebundeld worden samen met nog een hoop anderen! Door te brainstormen met anderen en hier bewust mee bezig te zijn bereik je echt meer. Je komt niet alleen tot ideeën maar je gaat ook oplossingsgericht te werk. Samen delen, samen spelen, samen oplossen!

Kan dit ook met de kinderen in de klas?
Natuurlijk kan dit! Kinderen leren ook niet alleen, die leren juist van anderen! Door ze ook te laten weten dat ze samen moeten denken komen ook zij een stuk verder. En juist door bijvoorbeeld kinderen uit verschillende klassen of van verschillende scholen te laten samenwerken komen ze nog verder! Een open blik, een frisse kijk, een nieuwe kijk! Dat is wat cocreatie oplevert.

Wereldwijd!
Wereldwijd kennen mensen het begrip co-creatie. je staat versteld als je het in google intypt wat je allemaal te zien krijgt. Hele artikelen over bijvoorbeeld Coca Cola, Heineken, etc. Allemaal doen ze aan cocreatie!
Gewoon omdat het werkt!

Methodes
cocreatie kun je uitvoeren met verschillende methodes. Daarmee bedoelen ze de manier hoe je te werk kunt gaan. Een aantal hiervan zijn bijvoorbeeld:
– Open space
– Brain box
– World cafe
Om hier meer over te weten te komen, klik hier.

“Samen en scheppend
Omvormend het niets tot iets
Van Ego tot duo”

Bronnen;
Cocreatie. Opgevraagd op 14 juni 2012, van: http://www.cocreatie.net/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=1
innovation management. (2012) Opgevraagd op 14 juni 2012, van: http://www.innovationmanagement.se/2012/02/24/five-co-creation-examples-e-on-coca-cola-mtv-tata-group-and-heineken/

Advertenties
 
1 reactie

Geplaatst door op 14 juni 2012 in Minor KLM

 

Een Reactie op “Samen weet je meer.

  1. saskiadellevoet

    14 juni 2012 at 16:47

    Hoi Loes,
    Wat een leuke blogpost! Grappig dat je meteen een Wordle hebt gemaakt. En interessant dat je er zelf ook nog wat links bij hebt gezocht om meer over cocreatie te weten te komen. Vergeet ook niet de whitepaper cocreatie in onderwijs van TNO. Veel succes met het afronden van de minor! Groet Saskia Dellevoet

     

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: